- Anasayfa
- Tüm Makaleler
- Psikanalitik Kuram
Psikanalitik Kuram
İŞLEMSEL DÜŞÜNCE (OPERATIONAL THINKING)
İşlemsel düşünce; sadece güncel olan, düşlemsel dünya ile bağını kesmiş, sembolleştirmeden uzak düşünme biçimidir.
KENDİLİKNESNESİ
Kohut, kendiliknesnesi terimini, kendiliği ayakta tutan bir bileşen olduğunu göstermek için iki kelimeyi birleşik biçimde (selfobject) kullanmıştır.
KAYITSIZ (OBLİVİOUS) NESNE VAR MIDIR?
“Oblivious” İngilizcede; dikkatsiz, kayıtsız, ilgisiz, unutkan, çevresinden habersiz ve ihmalkâr anlamlarına gelen bir kelimedir.
Devamı...BİRİNCİL, İKİNCİL VE ÜÇÜNCÜL SÜREÇ
Freud önce birincil ve ikincil süreç düşünce biçimlerini tanımlamıştı. Arieti, birincil ve ikincil süreç düşünce biçimlerine sanat ve yaratıcılıkta etkin olan üçüncül süreci eklemiştir.
BÜYÜSEL DÜŞÜNCE
Büyüsel düşüncede kişi; düşüncelerinin, eylemlerinin, sözlerinin, kullandığı simgelerin, bir canlının ya da cansız bir maddenin güçleri olduğuna inanmaktır.
PSİKOTERAPİDEKİ SÜRPRİZ NESNE: HEDİYE
Hastalar hediyeleri yüzeyde şükran, değer verme, düşünceli olma gibi olumlu duygular ile vermek isterler.
PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİ
BU yazıda psikanalitik psikoterapi üç öğe üzerinden ele alınmaktadır. Bunlardan ilki çerçeve, ikincisi hasta, üçüncüsü terapisttir.
ANALİZ EDİLEBİLİRLİK
Bir analizde olumsuzluklar, sorunlar, aksamalar, hatalar, çatışmalar olacaktır. Freud’un vurguladığı gibi bunlar, sürekliliği ve derinliği bozmadığı sürece geliştiricidirler.
FREUD YAZININDA KAYGI KAVRAMININ EVRİMİ
Freud’un kaygı üzerine görüşleri tarihsel olarak üç ana aşama sonucunda gelişmiştir.
PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİDE BAŞLANGIÇ VE HASTA İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK
Psikanalitik yönelimli psikoterapide hastaya yaklaşım, diğer tıp alanlarında ve psikoterapilerde hastanın sorunlarına yaklaşımdan farklıdır. Bu makalede Prof Dr Vamık Volkan'ın bu konudaki yaklaşımını bulabilirsiniz.