- Anasayfa
- Tüm Makaleler
Tüm Kategoriler
HİSTERİK NEVROZA ÖZGÜ SAVUNMA MEKANİZMALARI:
Histerideki belirti oluşumunda konversiyon ve disosiasyon öncelikle rol alır. Histerik yapılanmadaki inkar çevreye de yansır. Histerik kişiler neşelerini üzüntüleri ile inkar ederken yakınındaki kişilerde bu coşkuya kendini kaptırınca üzüntü tümden inkar
HİSTERİK KİŞİLİK YAPISI
Histerik kişilik yapısındaki kişiler duygularını yoğun yaşayan, anlattıklarını dramatize eden, ilgi çekici kişilerdir.
GEÇİŞ NESNESİ (TRANSITIONAL OBJECT)
Geçiş nesnesi çocuk için çok önemlidir. Onun üzerinde her türlü hak iddia eder ve ona herşeyi yapar, sever, kızar, çekiştirir, saklar, atar... Yanından ayırmaz, yıkanmasını istemez.
MİZAHA DİRENENLER VE OYUN OYNAYABİLENLER
Gülmek bebeklerin verdiği ilk tepkilerdendir ve gülme hareketi doğuştan itibaren mevcuttur. Birkaç ay sonra bebek, çevresindekilere bir tepki olarak gülebilmeye başlar.
DEPRESİF KONUM
“Depresif konum” Klein’a göre çocuğun gelişiminde temeldir ve yaşamın ilk yılının ortalarına doğru deneyimlenen zihinsel bir olgudur.
HİSTERİK NEVROZ
Histerik nevrozda; dramatikleştirme, duygusal coşkululuk, renkli ve abartılı konuşma, süreğen erotikleştirme, telkine yatkınlıklık ve ayartıcılık görülür.
“BEN OLMA” HALİ HAM İKEN
Winnicott’un BEN OLMA'NIN ham olduğu anla ilgili düşünceleri ‘Sum, I AM’ (1968) makalesinde özetlenmiştir. Bu yazıda özellikle benliğe yapılan eklemelerin, çıkarmaların ve bölmelerin BEN OLMA halinin gelişimini nasıl etkilediğine odaklanmıştır.
PARANOİD-ŞİZOİD KONUM
'Paranoid-şizoid konum' terimi, Klein'ın bir bebeğin yaşamının ilk aylarının karakteristiği olduğunu ve yaşamda az ya da çok devam ettiğini düşündüğü kaygılar, savunmalar ve iç ve dış nesne ilişkileri kümesini ifade eder.
WİNNİCOTT'IN KURAMINDA OYUN
Yaşam oyunla başlar. Bebekleriyle oynayabileceğini, onu büyütebileceklerini hayal edebilen kadınla erkek birbirleriyle oynarken bir bebek dünyaya getirirler. Bu hem bir oyundur hem de gerçeğin ta kendisi.
HİSTERİK YAPILANMANIN PSİKOSEKSÜEL GELİŞİMİ
Histerik yapılanma ödipal dönem sorunlarının izlerini taşır. Bu dönemde çocuk karşı cinsiyetteki ebeveynine aşık olur ve hemcinsi olan ebeveyni ile rekabete girer.
HİSTERİK NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI
Üstbenlik ensest yasağını oturtamamış, sorunu disosiye ederek görmezden gelmiştir. Böyle bir çözüm sınır koyma ve bastırma gücünü ellerinden alır.
DEPRESİF NEVROZDA BENCİLLİK SORUNU
Özgüveni, değerlilik hissini ve benliği besleyen kaynaklardan ilki ihtiyaçların karşılanmasıdır. Depresif kişilerde, olağan kişisel ihtiyaçların karşılanması üstbenlikleri tarafından bencillik olarak yorumlanır.