• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

13. BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ

13. BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ

İSTANBUL PSİKANALİZ DERNEĞİ

(ULUSLARARASI PSİKANALİZ BİRLİĞİ)

2022 YILI ETKİNLİKLERİ

BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ - 13

PANDEMİNİN PSİKANALİZİ - II

20 Şubat 2022

Video Konferans Toplantısı

PROGRAM

10.00 Açılış Konuşması

10.10-11.00 I. Oturum

Pandemi Sürecinde Benliğin Bölünmesi
İlker Özyıldırım
Oturum Başkanı Didem Aksüt Dönmez

11.00-11.10 Ara

11.10-12.00 Film Yorumu

Ebeveyn Kaybına ‘Canavarın Çağrısı’ (2016)

Erdem Beyoğlu

Oturum Başkanı Hatice Akova

12.00-12.10 Ara

12.10-13.00 III. Oturum

Görmez, Duymaz, Konuşmaz
Ali Algın Köşkdere

Oturum Başkanı Gülay Öter

 13.00-13.10 Ara

13.10-14.00 Gezgin ile Söyleşi

Pandeminin Esaretinde Yolculuk Özlemi
Zeynep Atılgan Boneval

Oturum Başkanı Ayşenur Bay Aytekin

 

Kayıt Ücreti: 70 TL. Öğrenciler: 40 TL

Toplantı çevrimiçi video konferans olarak gerçekleştirilecektir.

Kayıt bilgisi için ipdetkinlik@yahoo.com e-posta adresine yazınız.

www.istanbulpsikanalizdernegi.com

 

KONUŞMA ÖZETLERİ

İçinden geçtiğimiz salgın, umutlu tahayyüllerin çoktan unutulduğu bir zamanda, kuşkusuz ufuktaki karanlığı daha da ağırlaştırmıştır. Diğer yandan, bu karamsarlığa karşı başka bir toplumsal potansiyel de ucunu göstermiş, sanki görünmeden orada durduğunu hissettirmiştir. Salgın ve bulaşıcılık, bağlarımızı, çocukluğumuzu, kırılganlığımızı anımsatmış; var olan toplumsal ilişkililiği daha görünür kılmış; sadece kendimiz için değil, özellikle sevdiklerimiz, hele çocuklarımız için ötekine ne kadar bağımlı, birbirimizle ne kadar bağlaşık olduğumuzu sezdirmiştir.
Bu zamanlarda, ilgi ve can verici bir memenin hatırasının, iyi'liğin tasarımlanmasındaki belirleyiciliği anımsandığında, bu duyuş, hissediş ve hatır’layış değerlidir. Psikanalizin, kötülüğün mutlaklığına dair söylemin şehvetine kapılmadan, salt iyimserlik olsun diye değil, ancak umudun da bastırılanlardan olabileceğini unutmamak adına, başka türlü bir toplumsal tasavvura dair ruhsal potansiyellerin, ilişkisel gerçekliğin kılcallarında dolandığını, en azından bir ilk adım olarak bizlere sezdirebilmesi de, bu zor zamanlarda anlamlı olacaktır.

Pandemi Sürecinde Benliğin Bölünmesi
İlker Özyıldırım

Canavarın Çağrısı, kayıplarla dolu bir hikayedir. En başta kitabın yazarı ardından da kitabın kahramanı Conor bundan etkilenmiştir. Ancak, yas hüzünlü olsa da kazançlarla doludur.
Çocuk olmak için fazla büyük, adam olmak içinse fazla küçük olan Conor'un hayatına ve sessiz haykırışlarına canavar porsuk ağacının anlattığı hikayeler cevap olacaktır...

Ebeveyn Kaybına ‘Canavarın Çağrısı’ (2016)

Erdem Beyoğlu

Psikopatolojinin ana etkenlerinden birisi olan "inkâr" pandemi ile mücadeleyi olumsuz yönde etkilemekte. Freud, Anna Freud, Winnicott, Klein ve Jacobson gibi psikanalistler "inkar" üzerinde durmuş olsalar da hala üzerinde konuşulacak pek çok yönü var. Bu konuşmada "inkar"a odaklanarak pandemideki etkilerini irdeleyeceğim. Üç olgu aracılığıyla kişinin anne-babasıyla ilgili inkâr ettiği saldırganlığın nasıl aşı karşıtlığına dönüştüğünü değerlendireceğim.

Görmez, Duymaz, Konuşmaz
Ali Algın Köşkdere

Gezgin Zeynep A. Boneval, pandemi sürecinde madem evdeyiz ve dünyayı gezemiyoruz diyerek, ‘Dünya Bize Gelsin’ podcast serisini başlattı. Dünyanın ve Türkiye’nin farklı köşelerini hikayeler ve anlatımlar ile içimizde canlandırıp, adım adım birlikte keşfetmeyi arzuluyor.
Bir yandan da Ovacık’ta bağcılık ve çiftçilik ile uğraşıyor. Ayrıca okullarda Çeşme yarımadasının çocuklarına, zaman zaman da farklı mekanlarda yetişkinlere dünyayı anlattığı sunumlar yapıyor.
Podcast: https://t.co/B5an8sqhlp https://t.co/MvJ42sFMsn

Pandeminin Esaretinde Yolculuk Özlemi
Zeynep Atılgan Boneval