• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

İlk Tanımlamalar - SADO-MAZOŞİST DENKLEM-I

 İlk Tanımlamalar - SADO-MAZOŞİST DENKLEM-I

Sadizm ve mazoşizm terimleri başlangıçta cinsel sapkınlık için kullanılmış olsalar da zamanla kullanım alanları genişlemiştir. Şimdilerde saldırganlık ve libidonun kaynaştığı birçok durumu ifade etmekte kullanılır. Sadizm ve mazoşizm sıklıkla birlikte görüldüğünden bu iki kelimenin birleşik kullanımı yaygınlaşmıştır. Kendine zarar vermekten, sapkınlıktan, “kötü şans” olarak tanımlanan sakar eylemlere kadar geniş bir yelpazesi vardır. Genel bir tanımla, saldırganlık, yıkıcılık ve kendine zarar vermenin haz ile birlikte görüldüğü durumlardır. Sadomazoşizm günlük yaşamın bir parçasıdır ve farklı biçimlerde kişisel ve toplumsal yaşamda yer alır. Mazoşizm olmadan psikoterapi gibi zor ve çileli süreçler yaşanamaz. Sadizm olmadan askerlik, cerrahlık, kasaplık gibi mesleklerin yapılması olanaksızdır. Freud 1920’de sanatsal etkinliğin hoşnutsuzluk yaratan durumları trajedilerde nasıl hazza çevirdiğini açıklamıştır. Günümüzde bazı TV dizileri 3 saat boyunca acıdan acıya koşan oyuncularla bu rolü çok etkin bir biçimde sürdürmektedirler.

İlk Tanımlamalar

Mazoşizm ilk defa Leopold von Sacher Masoch’un kötü muamele gören kişilerin yaşadıkları cinsel doyumu anlattığı öykülerinde tanımlanmıştır. Kraft Ebing masoşizmi bir cinsel sapkınlık olarak ele almıştır. Günümüzde haz, doyum veya cinsel uyarım almak için, gerçekte ya da fantezide fiziksel veya zihinsel acı aranmasını ifade eder.

Sadizm ise ilk defa Marquis de Sade’ın yapıtlarında anlattığı, başkalarına kötülük yaparak cinsel haz alan kişilerden türemiştir. Günümüzde haz, doyum veya cinsel uyarım almak için, gerçekte ya da fantezide başkalarına fiziksel veya zihinsel açıdan acı vermek olarak kullanılmaktadır.

Mazoşistik fanteziler ya da davranışlar kişinin karakterini belirlediğinde buna mazoşistik karakter denir. Aynı durum sadistik karakter için geçerlidir.