- Anasayfa
- Tüm Makaleler
- Psikanalitik Kuram
- Kendilik ve Nesne İlişkileri (diğer yazılar...)
Kendilik ve Nesne İlişkileri (diğer yazılar...)
BABANIN SESİ
Bu yazıda normal gelişimde ve psikopatolojide babanın sesinin yerine, “seslendirmenin” ve sesin kinikteki yansımalarına değineceğim.
TOTEM VE TABU’YU OKUMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?
1913 yılında yazdığı Totem ve Tabu adlı eserinde Freud, Ödipus kompleksinin evrensel doğasını ve özellikle de bu kompleksin insan benliğinin gelişimindeki yapılandırıcı rolünü açıklamaya çalıştı.
TOTEM VE TABU'DA FREUD'UN TABU İLE İLGİLİ SAPTAMALARI
Freud’un Totem ve Tabu (1913) adlı kitabının ilk kısmını tabuya ayırmıştır. Freud, tabunun yukarıdaki tanımdaki özelliklerini antropologlardan uzun alıntılar yaparak inceler. Önce ensest ile ilgili tabuları detaylıca araştırır.
ÖZDEŞ OLUŞ ENERJİSİ, AKIŞKAN ÖZDEŞLEŞİM ve ÖZDEŞLİĞİN ÇEKİM GÜCÜ
Bu yazıda narsisistik libido kavramının tarihsel seyri incelenmiş. Ve bu kavram yerine "özdeşliğin çekim gücü" kavramı önerilmiştir. Temel narsisitik özdeşleşme biçmi olarak "akışkan özdeşim" kavramı ortaya konmuştur.
WİNNİCOTT’IN KURAMINA BİRKAÇ KATKI
"Kendiliğin temel bir özelliği: akışkanlık", "İnkorporasyon benzeri bir içe alma biçimi: Bebeğin içine düşen meme", "Okyanussal his yanılsaması", "Yeter diyebilen baba ve erillik"
NARSİSİSTİK OLGU ÖRNEKLERİ
Bu konudaki en geniş kapsamlı olgu örnekleri Volkan’a aittir. Kitaplarının Türkçe çevirilerinin olması psikanalizi öğrenmek isteyenleri için büyük şanstır.
NARSİSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNDA KENDİLİK VE NESNE İLİŞKİLERİ
Narsisistik kişilik bozukluğunda kişinin kendiliği, benliği, dürtüleri, istekleri her şeyden ve herkesten önemlidir ve biriciktir.
BENLİK İDEALİ
Benlik ideali; kişinin olmak istediği ve olması gerektiğine inandığı temsilleri, standartlarını ve değerlerini tanımlar.
YÜCELTME VE ÜLKÜLEŞTİRME
Yüceltme ve ülküleştirme nesne ile kurulan iki ilişki biçimidir. Sağlıklı narsisizmde yüceltme, narsisistik kişilik bozukluğunda ülküleştirme ile ilgili süreçler baskındır.
NARSİSİSTİK VE ANAKLİTİK NESNE SEÇİMLERİ
Freud nesne seçimi ile ilgilenmiş ve narsisistik ile anaklitik olarak iki çeşit temel nesne ilişkisi tanımlamıştır. Bunlar için seçim demek zordur çünkü benliğin iradesinin zayıf olduğu ve kendiliğin bütünleşmemiş olduğu durumlardır.
İKİNCİL NARSİSİZM
İkincil narsisizmde libidinal yatırım nesneye yapılmış sonra kendiliğe geri çekilmiştir.