• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Tüm Kategoriler

İLKEL ÜLKÜLEŞTİRME VE DEĞERSİZLEŞTİRME

İLKEL ÜLKÜLEŞTİRME VE DEĞERSİZLEŞTİRME Bu düzenek, yapay ve patolojik olarak iç ve dış nesnelerin “iyi” ve “kötü” niteliklerinin arttırarak bunları ya tamamıyla iyi ya da tamamıyla kötü olarak görme eğilimini güçlendirir.

Devamı...

EYLEME DÖKME

EYLEME DÖKME Hasta unuttuğu ve bastırdığı hiçbir şeyi anımsayamamakta fakat eyleme dökmektedir. Bunu bir anı olarak değil bir eylem olarak oluşturur. Elbette ki bunu farkında olmaksızın yinelemektedir. S. Freud

Devamı...

BÖLME

BÖLME Bölmenin en açık görünümü, dışarıdaki nesnelerin “bütünüyle iyi” ve “bütünüyle kötü” olarak ikiye ayrılmasıdır.

Devamı...

BENLİK VE KENDİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ

BENLİK VE KENDİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu yazıda benliğin ve kendiliğin ayrımını yapmada ve tanımlamada dildeki kullanımlarından yararlanılmıştır.

Devamı...

İLKEL SAVUNMALARIN GELİŞMİŞ SAVUNMALARDAN FARKLARI

İLKEL SAVUNMALARIN GELİŞMİŞ SAVUNMALARDAN FARKLARI İlkel savunma düzenekleri, erişkinlerde yaşamı ve ilişkileri genellikle olumsuz yönde etkiler. Bu etkilerini nasıl ortaya çıkarttıklarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Devamı...

DERİNLEMESİNE ÇALIŞMA

DERİNLEMESİNE ÇALIŞMA Hastaya, farklı zamanlarda veya farklı bağlantılarda, tekrar tekrar aynı şeyi gösterme süreci, Freud'u takiben "derinlemesine çalışma" olarak adlandırılmıştır.

Devamı...

YORUMLAMA

YORUMLAMA "Yorum" terimi bir yandan analistin neredeyse tüm sözel girişimlerini (ve hatta duruma göre sözel olmayanları da) kapsayacak anlamda, diğer yandan da özel bir tür girişim anlamında kullanılmaktadır.

Devamı...

DİSOSİYASYON (çözerek ayırma-dissociation)

DİSOSİYASYON (çözerek ayırma-dissociation) Bu yazıda dissosiyasyonun (çözerek ayırma); erken gelişimsel süreçler, inkorporasyon, bilinçdışı, simgeleştirme, inkar, bölme, psikopatoloji, kimlik ve çocuklardaki hayali arkadaş olgusu ile ilişkileri değerlendirilmiştir.

Devamı...

13. BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ

13. BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ "PANDEMİNİN PSİKANALİZİ - II" 20 Şubat 2022

Devamı...

İNKAR - YADSIMA

İNKAR - YADSIMA İnkâr, kişinin çaresizlik ve güçsüzlük hissettiğinde başvurduğu bir savunma mekanizmasıdır. Bu yazıda "inkar"ın ruhsallıktaki yer incelenmiştir.

Devamı...

SAVUNMA DÜZENEKLERİ NE İŞE YARAR?

SAVUNMA DÜZENEKLERİ NE İŞE YARAR? Çatışma ve kaygıya karşı kullanılan bilinçdışı benlik işlemleridir.

Devamı...

EDNA O'SHAUGHNESSY

EDNA O'SHAUGHNESSY İngiliz Psikanaliz Derneği üyesi Edna O'Shaughnessy önde gelen Post-Kleincılardandı. 25-26 Kasım 2011'de yapılan Uluslararası Leyla Zileli Sempozyumu'na "Dokuz Yaşında ve Ergen iki Genç Hasta" başlıklı sunumuyla katılmıştı.

Devamı...