• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

ÇOCUKLARDA CİNSEL KİMLİK SORUNLARININ TEDAVİSİ

ÇOCUKLARDA CİNSEL KİMLİK SORUNLARININ TEDAVİSİ

Birincisi, anne ve babaya yönelik danışmanlık ve gerekirse psikoterapi. İkincisi ise, çocuğa bireysel olarak yada grup içinde psikoterapi uygulamasıdır.

Psikoterapi süresi uzundur. Tedaviden yararlanma oranı hastaya göre farklılıklar gösterir. Sadece giysi ve oyuncak seçiminde kadınsı davranan, cinsel kimliğinin değişmesiyle ilgili talebi olmayanların tedaviden yararlanma oranı daha fazladır. Yine de bu çocukların ileri yaşlarda cinsel tutumlarının ne olacağını önceden söylemek güçtür.

HOŞGÖRÜ VE HOMOFOBİ

Hoşgörü ve empatik, anlayışlı yaklaşım artık cinsel kimliği oturmuş olan kişiye karşı gösterilmelidir. Bunun öncesindeki hoşgörü eğer sınırsızlık ve her şeyi kabullenme içeriyorsa sonucunda zorluklar yaşanacaktır. Cinsel kimlik kesinleşmeden önce hoşgörünün yerine sınırları ve amacı belirli, açık bir yaklaşımın sergilenmesi gerekmektedir.

Günümüzde ülkemizde de artan “homofobi ile mücadele” çalışmalarının karşıt tepki oluşturma, açık iletişimi bozma ve susturma sakıncaları vardır. “Homofobi” tanımı ise eksik ve iddialı bir tanımdır. Eşcinsellikten korkma tutumlarının yanında daha ön planda olan duygu eşcinselliği istememe ve bundan iğrenmedir. Çünkü böyle bir yaklaşımla Heteroseksüel kimlik edinilir ve sürdürülür.