• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Tüm Kategoriler

YANSITMALI ÖZDEŞİM

YANSITMALI ÖZDEŞİM Benlik, sınırları iyi belirleyemez bir haldedir. Kişi kendiliğinin bir parçasını karşısındaki kişiye yansıtır. Yansıttığı parça ile karşısındaki kişiyi kontrol eder. Çünkü yansıttığı parçanın o kişiden kendisine geri dönmesinden korkar.

Devamı...

KELEBEĞİN RÜYASI, DÜŞLER VE ÜLKÜLER

KELEBEĞİN RÜYASI, DÜŞLER VE ÜLKÜLER Film başından sonuna kadar duygusal açıdan yoğun bir havada gitti. Neşeli başladı. Sonu ise insanın içini acıtacak kadar üzücü.

Devamı...

AŞK VE NARSİSİZM: FREUD VE MEVLANA’NIN KESİŞTİĞİ NOKTALAR

AŞK VE NARSİSİZM: FREUD VE MEVLANA’NIN KESİŞTİĞİ NOKTALAR Freud’un Türklerle ilgili yazdıkları, yaşadıkları, alıntıları ilgi çekicidir. Bunlar arasında Freud’un Mevlana’dan yaptığı alıntı en etkileyici olanıdır.

Devamı...

TRAVMATİK DURUMLARDA KAYNAŞMA VE KARIŞMA

TRAVMATİK DURUMLARDA KAYNAŞMA VE KARIŞMA Travma konusunda kaynaşma ve karışma meseleleri psikanalitik yazında genellikle konfüzyon biçiminde tanımlanmıştır. Aşağıda göreceğiniz gibi travmanın neredeyse her ögesine bir karışıklık, kaynaşma ve iç içe geçme eşlik eder. Travmanın yarattığı psikopato

Devamı...

PSİKANALİZ İLE DÜŞLERİN İZİNDE

PSİKANALİZ İLE DÜŞLERİN İZİNDE Bu yazıda, Freud'tan itibaren psikanalistlerin düş hakkında yaptığı çalışmalar özetlenmiştir.

Devamı...

DÜŞTE KENDİLİK VE NESNE

DÜŞTE KENDİLİK VE NESNE Kendilik temsili ile ilgili sorunlar, parçalanmış bedenler ve bedensel yapı değişiklikleri ile ya da kişinin kendisini temsil eden ev gibi yapıların yıkık dökük olması ile simgelenebilir.

Devamı...

KLİNİK UYGULAMADA DÜŞLER

KLİNİK UYGULAMADA DÜŞLER Düşler psikanalitik çalışmanın bel kemiğini oluştururlar. Düş çalışması, derinlemesine çalışmanın önemli bir bileşenidir.

Devamı...

DÜŞLERDE KAYGILAR VE KABUSLAR

DÜŞLERDE KAYGILAR VE KABUSLAR Düş, arzu doyumu işlevini gerçekleştirememiş olabileceği gibi kaygılı düşler bir boşalım biçimi olabilir.

Devamı...

DÜŞ ÇALIŞMASI

DÜŞ ÇALIŞMASI Benliğin, düşteki ilkel malzemeyi dönüştürme işlemine “düş çalışması” denir.

Devamı...

DÜŞTE HAZ İLKESİ VE DÜŞÜNMENİN BİRİNCİL SÜRECİ

DÜŞTE HAZ İLKESİ VE DÜŞÜNMENİN BİRİNCİL SÜRECİ Uykuda beden hareketi ve bilinç ketlendiği için sansür gevşer, düşünce ve bilinçdışı serbestleşir.

Devamı...

DÜŞTE ARZU DOYUMU

DÜŞTE ARZU DOYUMU Freud düşte gerçekleşen, bilinçdışından kaynaklanan “arzu doyumu”nun üzerinde özellikle durmuştur.

Devamı...

DÜŞ YORUMU

DÜŞ YORUMU Freud düşün yorumlanmasına özel bir yaklaşım geliştirmiş, böylelikle bilinçdışındaki ve altbenlikteki zihinsel etkinlikle- rin araştırılması için bir “kral yolu” bulmuştur.

Devamı...