• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Tüm Kategoriler

SIÇAN ADAM’IN ORJİNAL SEANS NOTLARI (1.10.1907-20.1.1908)

SIÇAN ADAM’IN ORJİNAL SEANS NOTLARI (1.10.1907-20.1.1908) Aşağıdaki satırlarda Freud öldükten sonra ortaya çıkan seans notlarının bir özetini bulacaksınız. Bu notlar Freud’un nadir bulunan hasta notları olduğu için çok değerlidir.

Devamı...

FREUD’UN SIÇAN ADAM VAKASININ ÖZETİ

FREUD’UN SIÇAN ADAM VAKASININ ÖZETİ Bu vaka, Freud’un diğer vakaları gibi, onun çalışma ve hastayı anlama biçimini açıkça gösterir. Bu açıdan çok kıymetlidir. Freud, obsesif nevrozun dinamiklerini çok açık ve detaylı bir biçimde tanımlamıştır.

Devamı...

KENDİLİK OLUŞUMU, TAKINTILILIK VE YİNELEME

KENDİLİK OLUŞUMU, TAKINTILILIK VE YİNELEME ​Donald Meltzer’in otistik çocuklarla yaptığı çalışmalar ve Ogden'in otistik-bitişik konum ile ilgili kuramsallaştırması, takıntı ile ilgili savunmaların ve düşüncelerin doğasına ışık tutmuştur.

Devamı...

GERİ ÇEKİLME (WİTHDRAWAL)

GERİ ÇEKİLME (WİTHDRAWAL) Geri çekilme benliğin libidinal yatırımını nesnelerden geri çekmesidir (decathexis).

Devamı...

SONRADAN ETKİ -NACHTRAGLICHKEIT- DEFERRED ACTION - APRES COUP

SONRADAN ETKİ -NACHTRAGLICHKEIT- DEFERRED ACTION - APRES COUP Belirli bir olay ile ona daha sonra atfedilen anlam arasındaki karşılıklı ve karmaşık bir ilişkiyi tanımlar. Daha sonra atfedilen anlam yeni bir psişik etkinlik kazanmıştır.

Devamı...

THE RAW MOMENT OF “I AM”

THE RAW MOMENT OF “I AM” Winnicott described the development of the moment of I AM in various papers. This paper especially focuses on his speech, ‘Sum, I AM,’ and reviews Winnicott’s definitions of the raw moment of I AM.

Devamı...

TÜMGÜÇLÜLÜK VE DEĞERSİZLEŞTİRME

TÜMGÜÇLÜLÜK VE DEĞERSİZLEŞTİRME Tümgüçlülük, bölme işleminin birer türevi ve destekçisidir. Bölmenin bir yanında tümgüçlülük diğer yanında güçsüzlük ve değersizlik vardır.

Devamı...

İLKEL ÜLKÜLEŞTİRME VE DEĞERSİZLEŞTİRME

İLKEL ÜLKÜLEŞTİRME VE DEĞERSİZLEŞTİRME Bu düzenek, yapay ve patolojik olarak iç ve dış nesnelerin “iyi” ve “kötü” niteliklerinin arttırarak bunları ya tamamıyla iyi ya da tamamıyla kötü olarak görme eğilimini güçlendirir.

Devamı...

EYLEME DÖKME

EYLEME DÖKME Hasta unuttuğu ve bastırdığı hiçbir şeyi anımsayamamakta fakat eyleme dökmektedir. Bunu bir anı olarak değil bir eylem olarak oluşturur. Elbette ki bunu farkında olmaksızın yinelemektedir. S. Freud

Devamı...

BÖLME

BÖLME Bölmenin en açık görünümü, dışarıdaki nesnelerin “bütünüyle iyi” ve “bütünüyle kötü” olarak ikiye ayrılmasıdır.

Devamı...

BENLİK VE KENDİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ

BENLİK VE KENDİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu yazıda benliğin ve kendiliğin ayrımını yapmada ve tanımlamada dildeki kullanımlarından yararlanılmıştır.

Devamı...

İLKEL SAVUNMALARIN GELİŞMİŞ SAVUNMALARDAN FARKLARI

İLKEL SAVUNMALARIN GELİŞMİŞ SAVUNMALARDAN FARKLARI İlkel savunma düzenekleri, erişkinlerde yaşamı ve ilişkileri genellikle olumsuz yönde etkiler. Bu etkilerini nasıl ortaya çıkarttıklarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Devamı...