• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Depresif Nevroz (diğer yazılar...)

ANDRE GREEN’İN “ÖLÜ ANNE” MAKALESİ - ÖZET ÇEVİRİ

ANDRE GREEN’İN “ÖLÜ ANNE” MAKALESİ - ÖZET ÇEVİRİ Green bu makalede annenin ruhsal çökkünlüğünün bebeğin ruhsallığını nasıl etkilediğine dair önemli saptmalar ortaya koymuştur.

Devamı...

“YAS VE MELANKOLİ” MAKALESİNDE BENLİK, KENDİLİK VE NESNE İLİŞKİLERİ

“YAS VE MELANKOLİ” MAKALESİNDE BENLİK, KENDİLİK VE NESNE İLİŞKİLERİ Freud’un "Yas ve Melankoli" makalesindeki benlik, kendilik ve nesne arasındaki ilişkiler, yazıdan alıntılar üzerinden yorumlanmaktadır.

Devamı...

DEPRESİF NEVROZ, KİŞİLİK YAPISI ve DİNAMİĞİ

DEPRESİF NEVROZ, KİŞİLİK YAPISI ve DİNAMİĞİ Depresif Nevrozda kişi acı veren depresif duygulanımdan korunmaya çalışırken özgüveni daha fazla düşür ve çökkünlüğü artar. Savunmalar olumlu sonuçlar yerine olumsuzluklar yarattıkları için depresif kişi olumsuzluğun içinden çıkamaz.

Devamı...

ORAL DÖNEM

ORAL DÖNEM Araştırmalarına göre bebeklerde emme hem beslenmeye yarar hem de bir haz alma kaynağıdır. Ağız ve dudaklar haz bölgeleridir, erotojeniktirler.

Devamı...

DEPRESİF NEVROZA ÖZGÜ SAVUNMA MEKANİZMALARI

DEPRESİF NEVROZA ÖZGÜ SAVUNMA MEKANİZMALARI Depresif Nevrozda savunmalar acı veren depresif duygulanımdan korunmak için kullanılır ama özgüveni daha fazla düşürerek çökkünlüğü beslerler.

Devamı...

DEPRESİF NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI

DEPRESİF NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI Anne-babanın tutumları sert ve cezalandırıcı olarak algılanarak içe atılmıştır. Oral dönemin ilkel ve sert üstbenlik çekirdeği bu içe atımla daha da acımasızlaşır.

Devamı...

WİNNİCOTT, DEPRESİF VE OBSESİF KONUM

WİNNİCOTT, DEPRESİF VE OBSESİF KONUM Winnicott, Normal Duygusal Gelişimde Depresif Konum başlıklı makalesinde depresif konumla ilgili önemli katkılarda bulunur.

Devamı...

KLEİN'IN “YAS VE MANİK DEPRESİF DURUMLARLA İLİŞKİSİ” MAKALESİ

KLEİN'IN “YAS VE MANİK DEPRESİF DURUMLARLA İLİŞKİSİ” MAKALESİ Klein'ın “Yas ve Manik Depresif Durumlarla İlişkisi” makalesindeki kendilik ve nesne ilişkileri değerlendirilmiştir.

Devamı...

MİZAHA DİRENENLER VE OYUN OYNAYABİLENLER

MİZAHA DİRENENLER VE OYUN OYNAYABİLENLER Gülmek bebeklerin verdiği ilk tepkilerdendir ve gülme hareketi doğuştan itibaren mevcuttur. Birkaç ay sonra bebek, çevresindekilere bir tepki olarak gülebilmeye başlar.

Devamı...

DEPRESİF NEVROZDA BENCİLLİK SORUNU

DEPRESİF NEVROZDA BENCİLLİK SORUNU Özgüveni, değerlilik hissini ve benliği besleyen kaynaklardan ilki ihtiyaçların karşılanmasıdır. Depresif kişilerde, olağan kişisel ihtiyaçların karşılanması üstbenlikleri tarafından bencillik olarak yorumlanır.

Devamı...

KENDİNİ KORUMA, DÜŞÜNME VE KENDİNE BAKMA YETİSİ

KENDİNİ KORUMA, DÜŞÜNME VE KENDİNE BAKMA YETİSİ Oral dönem, tüm memeli hayvanlarda, yaşamın ilk döneminde annenin yavrusunu beslediği, koruduğu ve büyüttüğü dönemdir. İnsan yavrusu oral dönemde ruhsallığının temellerini atarken annesinin tasarımını, annesinin sütünü emer gibi içine alır.

Devamı...

SAHTELİK

SAHTELİK Bencilliğin bir alt kademesinde daha ağır bir durum olan sahte hissetmek vardır. Depresif bir anne ile ilişkisinde annesi duygularına ayna olamayınca bebek kendisini gerçek hissedemez.

Devamı...