• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

DEPRESİF NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI

DEPRESİF NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI

Anne-babanın sert ve cezalandırıcı tutumları "yiyici ve sömürücü" bir üstbenlik olarak içe alınmıştır. Oral dönemin kemiren, ısıran, kanını emerek kurutan, boğucu, ilkel ve sert üstbenlik çekirdeği bu içe atımla daha da acımasızlaşır.

Öfke, açgözlülük, haset, cinsellik ve bunlara eşlik eden istekler yanlış ve kötü görülerek yasaklanır. Kişinin kendisi ile ilgili negatif algılamaları, yorumları ve eleştirileri özgüvene ve özsaygıya yer bırakmaz Depresifliği ve doyumsuzluğu körükler, boğar.

Üstbenlik çok ideal, cennet gibi ve ulaşılamaz bir mutluluk ve doyum amaçlar. Bu yüksek hedef tüm yaşananları değersizleştirir. Hiçbir şey bu amacı doyuramaz. Hayal kırıklığı kaçınılmazdır.

Kişi kendisine karşı düşmancıllaşır, kendisine eziyet eder, kendisine bakmaz ve kendisini başarısız kılacak durumlara sokar. Üstbenlik, altbenliği reddeder. İhtiyaçları görmezden gelir. Bu, uyuma ya da uyuyamama, yememe, yıkanmama gibi bir tablo yaratır.

Üstbeliklerinin yargılayıcı, sınırlayıcı ve cezalandırıcı özellikleri vardır. Sert bir yargılama ile düşünce, istek ve hayaller zararlı görülür ve suçlanır. Sert üstbenlik bunları yaşama geçmeden sınırlandırarak doyumu engeller. Her türlü haz ve doyum alma durumu cezalandırılır.

Var olmak suçluluk nedenidir. Gizli suçluluk hislerinin, öfkenin, kendini cezalandırmaların ve sınırlandırmaların farkına vardırmak iyileştiricidir.