• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Savunma Mekanizmaları (diğer yazılar...)

YANSITMALI ÖZDEŞİM

YANSITMALI ÖZDEŞİM Benlik, sınırları iyi belirleyemez bir haldedir. Kişi kendiliğinin bir parçasını karşısındaki kişiye yansıtır. Yansıttığı parça ile karşısındaki kişiyi kontrol eder. Çünkü yansıttığı parçanın o kişiden kendisine geri dönmesinden korkar.

Devamı...

İLKEL SAVUNMA MEKANİZMALARI

İLKEL SAVUNMA MEKANİZMALARI Bölme ve bununla bağlantılı düzenekler; kendiliğin hasta için önemli olan kişilerle yaşadığı çelişkili deneyimleri çözüp ayırarak ya da etkin bir biçimde ayrı tutarak, benliği çatışmalardan korumaktadır.

Devamı...

GERİ ÇEKİLME (WİTHDRAWAL)

GERİ ÇEKİLME (WİTHDRAWAL) Geri çekilme benliğin libidinal yatırımını nesnelerden geri çekmesidir (decathexis).

Devamı...

TÜMGÜÇLÜLÜK VE DEĞERSİZLEŞTİRME

TÜMGÜÇLÜLÜK VE DEĞERSİZLEŞTİRME Tümgüçlülük, bölme işleminin birer türevi ve destekçisidir. Bölmenin bir yanında tümgüçlülük diğer yanında güçsüzlük ve değersizlik vardır.

Devamı...

İLKEL ÜLKÜLEŞTİRME VE DEĞERSİZLEŞTİRME

İLKEL ÜLKÜLEŞTİRME VE DEĞERSİZLEŞTİRME Bu düzenek, yapay ve patolojik olarak iç ve dış nesnelerin “iyi” ve “kötü” niteliklerinin arttırarak bunları ya tamamıyla iyi ya da tamamıyla kötü olarak görme eğilimini güçlendirir.

Devamı...

EYLEME DÖKME

EYLEME DÖKME Hasta unuttuğu ve bastırdığı hiçbir şeyi anımsayamamakta fakat eyleme dökmektedir. Bunu bir anı olarak değil bir eylem olarak oluşturur. Elbette ki bunu farkında olmaksızın yinelemektedir. S. Freud

Devamı...

BÖLME

BÖLME Bölmenin en açık görünümü, dışarıdaki nesnelerin “bütünüyle iyi” ve “bütünüyle kötü” olarak ikiye ayrılmasıdır.

Devamı...

İLKEL SAVUNMALARIN GELİŞMİŞ SAVUNMALARDAN FARKLARI

İLKEL SAVUNMALARIN GELİŞMİŞ SAVUNMALARDAN FARKLARI İlkel savunma düzenekleri, erişkinlerde yaşamı ve ilişkileri genellikle olumsuz yönde etkiler. Bu etkilerini nasıl ortaya çıkarttıklarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Devamı...

DİSOSİYASYON (çözerek ayırma-dissociation)

DİSOSİYASYON (çözerek ayırma-dissociation) Bu yazıda dissosiyasyonun (çözerek ayırma); erken gelişimsel süreçler, inkorporasyon, bilinçdışı, simgeleştirme, inkar, bölme, psikopatoloji, kimlik ve çocuklardaki hayali arkadaş olgusu ile ilişkileri değerlendirilmiştir.

Devamı...

İNKAR - YADSIMA

İNKAR - YADSIMA İnkâr, kişinin çaresizlik ve güçsüzlük hissettiğinde başvurduğu bir savunma mekanizmasıdır. Bu yazıda "inkar"ın ruhsallıktaki yer incelenmiştir.

Devamı...

SAVUNMA DÜZENEKLERİ NE İŞE YARAR?

SAVUNMA DÜZENEKLERİ NE İŞE YARAR? Çatışma ve kaygıya karşı kullanılan bilinçdışı benlik işlemleridir.

Devamı...

CELAL ODAĞ’DA SAVUNMA MEKANİZMALARI

CELAL ODAĞ’DA SAVUNMA MEKANİZMALARI Celal Odağ, savunma anlayışının sınırlarını daha geniş tutmuş ve “savunma amaçlı işlemler” tanımını yapmıştır.

Devamı...
12