• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Psikanalitik Makaleler (diğer yazılar...)

AŞK VE NARSİSİZM: FREUD VE MEVLANA’NIN KESİŞTİĞİ NOKTALAR

AŞK VE NARSİSİZM: FREUD VE MEVLANA’NIN KESİŞTİĞİ NOKTALAR Freud’un Türklerle ilgili yazdıkları, yaşadıkları, alıntıları ilgi çekicidir. Bunlar arasında Freud’un Mevlana’dan yaptığı alıntı en etkileyici olanıdır.

Devamı...

KAYGI VE DÜRTÜSEL YAŞAM

KAYGI VE DÜRTÜSEL YAŞAM Psikanalize Yeni Giriş Konferansları, 32. Konferans (1932)

Devamı...

FREUD’UN KAYGI KONFERANSI (XXV, 1917) ÜZERİNE

FREUD’UN KAYGI  KONFERANSI (XXV, 1917) ÜZERİNE Freud'un 1917'deki bu konferanında hala “libidonun boşaltılamaması kaygı yaratır” formülasyonu korunurken yavaş yavaş formülasyonu değiştirecek veriler de kendisini göstermeye başlamıştır.

Devamı...

KÜÇÜK HANS OLGUSUNUN TARTIŞMASI VE ÖNE ÇIKAN KAVRAMLAR

KÜÇÜK HANS OLGUSUNUN TARTIŞMASI VE ÖNE ÇIKAN KAVRAMLAR Küçük Hans Olgusu psikanaliz tarihinde önemli bir yere sahiptir. Tipik bir analitik çalışma örneğidir. Freud, çocukluğun birçok dinamiğinin nasıl işlediğini gözler önüne serer.

Devamı...

FREUD YAZININDA KAYGI KAVRAMININ EVRİMİ

FREUD YAZININDA KAYGI KAVRAMININ EVRİMİ Freud’un kaygı üzerine görüşleri tarihsel olarak üç ana aşama sonucunda gelişmiştir.

Devamı...

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİDE BAŞLANGIÇ VE HASTA İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİDE BAŞLANGIÇ VE HASTA İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK Psikanalitik yönelimli psikoterapide hastaya yaklaşım, diğer tıp alanlarında ve psikoterapilerde hastanın sorunlarına yaklaşımdan farklıdır. Bu makalede Prof Dr Vamık Volkan'ın bu konudaki yaklaşımını bulabilirsiniz.

Devamı...

TOTEM, YAS VE GÖBEKLİTEPE

TOTEM, YAS VE GÖBEKLİTEPE Totem ve Tabu, vahşilerin yaşamları ve çocukluk nevrozu ile olan bağlantıları hakkındaydı. Ayrıca Freud’un yasla ilgili düşüncelerini de içeriyordu. Göbekli Tepe'deki son arkeolojik bulgular bize Taş Devri'ndeki insanların kutsal alanlarını 11.000 yıl önc

Devamı...

BÜTÜNLEŞME, BÜTÜNLEŞMEME VE BÜTÜNLÜĞÜN BOZULMASI ÜZERİNE

BÜTÜNLEŞME, BÜTÜNLEŞMEME VE BÜTÜNLÜĞÜN BOZULMASI ÜZERİNE Salman Akthar bu etkileyici konuşmasında bütünleşme konusunu çok farklı açılardan ve anlaşılır bir dille anlattı. Konuşma bittiğinde dinleyiciler ayakta alkışladılar.

Devamı...

EVDEKİ ŞİDDET VE GELİŞİMSEL BOYUTU

EVDEKİ ŞİDDET VE GELİŞİMSEL BOYUTU Aile içi şiddet, ülkemizde ve dünyada beden ve ruh sağlığını ciddi biçimde tehdit eden bir sorundur. Buna karşılık, psikanalitik dergiler tarandığında bugüne kadar bu soruna hemen hemen hiç yer verilmediği görülmektedir.

Devamı...

PSİKANALİZİN METAPSİKOLOJİSİ: TEMEL VARSAYIMLAR ve KLİNİK SONUÇLARI

PSİKANALİZİN METAPSİKOLOJİSİ: TEMEL VARSAYIMLAR ve KLİNİK SONUÇLARI Analiz eğitimine yeni başlayanlar için Anna Freud’un diyagnostik profilini öğrenmek çok faydalı olacaktır. Buradan kazanılan bakış açısıyla hastanın analitik sürece getirdikleri iyi bir şekilde değerlendirilebilir.

Devamı...

Merak ve Psikanalitik Teknik Üzerine Bazı Düşünceler

Merak ve Psikanalitik Teknik Üzerine Bazı Düşünceler Bu yazıda merak, özellikle de çatışmadan uzak olan biçimi benliğin bir tutumu olarak kavramsallaştırılacaktır.

Devamı...

Psikanalitik Tedaviye Başlama: Analitik Çerçevenin Oturtulması

Psikanalitik Tedaviye Başlama: Analitik Çerçevenin Oturtulması Freud, analitik sürecin, serbest çağrışım yönteminin anlatılması ile başlaması gerektiğini belirtmişti. Ama artık bu başlama biçiminin otoriterce olduğunu, önerme ve yönlendirme içerdiğini söyleyebiliriz.

Devamı...
12