• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

Tüm Kategoriler

ACIYLA OYNAYAN VE YARATAN FRİDA - 27.2.2022

ACIYLA OYNAYAN VE YARATAN FRİDA - 27.2.2022 Bu yazıda Frida’nın resimlerinden, Herrera’nın yazdığı yaşam öyküsünden ve Frida hakkında yazılmış makalelerden yararlanılmıştır.

Devamı...

CELAL ODAĞ’DA SAVUNMA MEKANİZMALARI

CELAL ODAĞ’DA SAVUNMA MEKANİZMALARI Celal Odağ, savunma anlayışının sınırlarını daha geniş tutmuş ve “savunma amaçlı işlemler” tanımını yapmıştır.

Devamı...

GELİŞMİŞ SAVUNMA MEKANİZMALARI

GELİŞMİŞ SAVUNMA MEKANİZMALARI Psikonevrozlarda yaygın olarak kullanılan gelişmiş savunma düzenekleri arasında bastırma, gerileme, yapma-bozma, yalıtma, karşıt tepki oluşturma, yer değiştirme, karşıtına çevirme, kendine karşı yöneltme, düşünselleştirme, ussallaştırma, baskılama ve yüce

Devamı...

DEPRESİF NEVROZ, KİŞİLİK YAPISI ve DİNAMİĞİ

DEPRESİF NEVROZ, KİŞİLİK YAPISI ve DİNAMİĞİ Depresif Nevrozda kişi acı veren depresif duygulanımdan korunmaya çalışırken özgüveni daha fazla düşür ve çökkünlüğü artar. Savunmalar olumlu sonuçlar yerine olumsuzluklar yarattıkları için depresif kişi olumsuzluğun içinden çıkamaz.

Devamı...

ORAL DÖNEM

ORAL DÖNEM Araştırmalarına göre bebeklerde emme hem beslenmeye yarar hem de bir haz alma kaynağıdır. Ağız ve dudaklar haz bölgeleridir, erotojeniktirler.

Devamı...

DEPRESİF NEVROZA ÖZGÜ SAVUNMA MEKANİZMALARI

DEPRESİF NEVROZA ÖZGÜ SAVUNMA MEKANİZMALARI Depresif Nevrozda savunmalar acı veren depresif duygulanımdan korunmak için kullanılır ama özgüveni daha fazla düşürerek çökkünlüğü beslerler.

Devamı...

DEPRESİF NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI

DEPRESİF NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI Anne-babanın tutumları sert ve cezalandırıcı olarak algılanarak içe atılmıştır. Oral dönemin ilkel ve sert üstbenlik çekirdeği bu içe atımla daha da acımasızlaşır.

Devamı...

ANAL DÖNEM

ANAL DÖNEM Anal dönemde egemen olan düzen-düzensizlik, temizlik-pislik, tutma-bırakma, bağımlılık-özerklik, inatçılık-uysallık, yapma-yapmama, isteme-istememe çiftedeğerlilik (ambivalans) yaratan çatışma kaynaklarıdır.

Devamı...

OBSESİF KİŞİLİK YAPISI

OBSESİF KİŞİLİK  YAPISI Freud; obsesif kişilerin düzenlilik, tutumluluk ve inatçılıklarını vurgulamıştır. Temizlik, dakiklik, mantıklılık, çalışkanlık, titizlik ve mükemmeliyetçilik obsesif kişiliklerin diğer önde gelen özellikleridir.

Devamı...

OBSESİF (TAKINTILI) NEVROZUN KLİNİĞİ

OBSESİF (TAKINTILI) NEVROZUN KLİNİĞİ Kişinin kendisini ve çevresini; saplantılı düşünceleri ve zorlantılı davranışlarıyla zorlaması, zorlamanın acımasızlığı, denetleyiciliği, eziyet ediciliği saplantı zorlantı nevrozunun önemli ayırıcı tanısal belirtileridir.

Devamı...

OBSESİF NEVROZA ÖZGÜ SAVUNMALAR

OBSESİF NEVROZA ÖZGÜ SAVUNMALAR  Bastırmanın yanında karşıtına çevirme (reaksiyon formasyon), yalıtma (izolasyon), yapma-bozma (undoing) ve düşünselleştirme bunların başlıcalarıdır.

Devamı...

OBSESİF NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI

OBSESİF NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI Sert ve acımasız üstbenlik tipiktir. Üstbenlikleri yaptıklarıyla tatmin olmaz ve doymaz. Sürekli daha çok kontrol etmeye ve detaya odaklanmaya zorlar.

Devamı...