• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

RUH SAĞLIĞI ÇALIŞANLARINA (diğer yazılar...)

CHARCOT VE FREUD

CHARCOT VE FREUD Büyük Charcot'dan birçok ders aldım ama iki tanesi beni çok etkiledi. Birincisi 'kişi aynı olguyu tekrar tekrar değerlendirmekten yorulmamalıdır', ikincisi 'kişi üzerinde içtenlikle çalıştığı konuların her yönüyle ilgili karşı çıkışları dikkate almalıdır'

Devamı...

ÇOCUK PSİKANALİZİNİN GELİŞİMİ - I - HERMINE HUG-HELLMUTH (1871-1924)

ÇOCUK PSİKANALİZİNİN GELİŞİMİ - I - HERMINE HUG-HELLMUTH (1871-1924) Freud, çocukluk çağı psikolojisinin ne kadar önemli olduğunu erişkinlerle yaptığı analizlerde fark etmiştir. Bulduklarının sağlamasını yapmak için meslektaşlarından çocuklarını gözlemlemelerini istemiştir.

Devamı...

ÇOCUK PSİKANALİZİNİN GELİŞİMİ - II - MELANIE KLEIN (1882–1960)

ÇOCUK PSİKANALİZİNİN GELİŞİMİ - II - MELANIE KLEIN (1882–1960) Klein, Freud'u 1918'teki bir sunumunda Budapeşte'de Uluslararası Psikanaliz Kongresinde dinlemiştir. Evliliğinde mutsuz olan ve depresyona giren Klein Ferenczi’yle ilk analizinden geçmiştir.

Devamı...

ÇOCUK PSİKANALİZİNİN GELİŞİMİ - III - ANNA FREUD (1895-1982)

ÇOCUK PSİKANALİZİNİN GELİŞİMİ - III - ANNA FREUD (1895-1982) Anna Freud babasına hayrandı ve 14 yaşından beri psikanalize ilgi duyuyordu. 19 yaşındayken öğretmen olmuştur. 1918-1922 arasında Freud tarafından haftada 6 seanslık ilk analizinden geçmiştir.

Devamı...

BENLİK (EGO) PSİKOLOJİSİ

BENLİK (EGO) PSİKOLOJİSİ Freud’un Benlik ve Altbenlik (1923) ve Ketlenmeler, Belirtiler ve Kaygı (1926) makaleleri benlik psikolojisinin ana kaynaklarıdır.

Devamı...

KENDİLİK (SELF) PSİKOLOJİSİ

KENDİLİK (SELF) PSİKOLOJİSİ Kendilik Psikolojisinin kurucusu olan Kohut, kendiliğe ve kendiliğin süreçlerine odaklanmıştır. Kohut, narsisistik yapıdaki dürtüsel sorunların kendilikteki yapısal defektlere ikincil olarak geliştiğini savunmuştur.

Devamı...

BÜTÜNLEŞME, BÜTÜNLEŞMEME VE BÜTÜNLÜĞÜN BOZULMASI ÜZERİNE

BÜTÜNLEŞME, BÜTÜNLEŞMEME VE BÜTÜNLÜĞÜN BOZULMASI ÜZERİNE Salman Akthar bu etkileyici konuşmasında bütünleşme konusunu çok farklı açılardan ve anlaşılır bir dille anlattı. Konuşma bittiğinde dinleyiciler ayakta alkışladılar.

Devamı...

DİRENÇ

DİRENÇ “Psikanalitik çalışmayı aksatan her şey bir dirençtir.” Sigmund Freud

Devamı...

PSİKOTERAPİDE NESNE İLİŞKİLERİ

PSİKOTERAPİDE NESNE İLİŞKİLERİ Dr. Volkan bu kitapta, ileri düzeyde gerilemiş hastaların tedavisinde psikanalitik nesne ilişkileri teorisinin kullanımına önemli katkılarda bulunmuştur. Dr. Volkan’ın bu kitabı esas olarak kliniğe yöneliktir.

Devamı...

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİLER: TEMEL KAVRAMLAR, KURAMLAR VE YÖNTEMLER

PSİKANALİTİK PSİKOTERAPİLER: TEMEL KAVRAMLAR, KURAMLAR VE YÖNTEMLER Psikanaliz ve psikanalitik psikoterapi, bir psikiyatristin klinik pratiğinde önemli katkıları olabilecek psikoterapi yöntemleridir. Hastanın iç dünyasının ve davranışlarının anlaşılmasında, dolayısıyla tanısının konulmasında ve tedavi sürecinde psikiyatri

Devamı...

EVDEKİ ŞİDDET VE GELİŞİMSEL BOYUTU

EVDEKİ ŞİDDET VE GELİŞİMSEL BOYUTU Aile içi şiddet, ülkemizde ve dünyada beden ve ruh sağlığını ciddi biçimde tehdit eden bir sorundur. Buna karşılık, psikanalitik dergiler tarandığında bugüne kadar bu soruna hemen hemen hiç yer verilmediği görülmektedir.

Devamı...

HASTA VE ANALİST

HASTA VE ANALİST Bu kitap, temel klinik psikanalitik kavramlar ve bu kavramların anlamları hakkındadır. Psikanalizin içinde gelişmiş birçok kavram ve özellikle de bu kitapta üzerinde durulmuş olanlar, taşıdıkları anlamlar bakımından, ilk ortaya çıktıkları hallerinden çok

Devamı...