• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

RUH SAĞLIĞI ÇALIŞANLARINA (diğer yazılar...)

DERİNLEMESİNE ÇALIŞMA

DERİNLEMESİNE ÇALIŞMA Hastaya, farklı zamanlarda veya farklı bağlantılarda, tekrar tekrar aynı şeyi gösterme süreci, Freud'u takiben "derinlemesine çalışma" olarak adlandırılmıştır.

Devamı...

YORUMLAMA

YORUMLAMA "Yorum" terimi bir yandan analistin neredeyse tüm sözel girişimlerini (ve hatta duruma göre sözel olmayanları da) kapsayacak anlamda, diğer yandan da özel bir tür girişim anlamında kullanılmaktadır.

Devamı...

13. BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ

13. BURSA PSİKANALİZ GÜNLERİ "PANDEMİNİN PSİKANALİZİ - II" 20 Şubat 2022

Devamı...

EDNA O'SHAUGHNESSY

EDNA O'SHAUGHNESSY İngiliz Psikanaliz Derneği üyesi Edna O'Shaughnessy önde gelen Post-Kleincılardandı. 25-26 Kasım 2011'de yapılan Uluslararası Leyla Zileli Sempozyumu'na "Dokuz Yaşında ve Ergen iki Genç Hasta" başlıklı sunumuyla katılmıştı.

Devamı...

KÜÇÜK HANS OLGUSUNUN TARTIŞMASI VE ÖNE ÇIKAN KAVRAMLAR

KÜÇÜK HANS OLGUSUNUN TARTIŞMASI VE ÖNE ÇIKAN KAVRAMLAR Küçük Hans Olgusu psikanaliz tarihinde önemli bir yere sahiptir. Tipik bir analitik çalışma örneğidir. Freud, çocukluğun birçok dinamiğinin nasıl işlediğini gözler önüne serer.

Devamı...

PSİKANALİZDE KENDİLİK KAVRAMININ GELİŞİMİ

PSİKANALİZDE KENDİLİK KAVRAMININ GELİŞİMİ Freud, Hartmann, Schafer, Fairbairn, Kohut, Winnicott, Kernberg, Stern, Emde gibi birçok psikanalist kendilik kavramı üzerinde çalışmıştır.

Devamı...

KENDİLİK: TANIMI VE ÖZELLİKLERİ

KENDİLİK: TANIMI VE ÖZELLİKLERİ Kendilik kavramı, benlik, kimlik ve kişilik kavramlarından ayrıştırılmış ve ayrı bir ruhsal yapı olarak tanımlanmıştır.

Devamı...

NESNE, YAŞAMA BAŞLADIĞIMIZ YERDİR

NESNE, YAŞAMA BAŞLADIĞIMIZ YERDİR Bu sunumda üzerinde durulan ana konu geçiş nesnesini ve geçiş alanını ruhsal açıdan yaşamsal kılanın somut ve soyut arasındaki gidiş gelişe ve yaratıcılığa olanak tanımasıdır.

Devamı...

BABALIK VE BÜYÜKBABALIK

BABALIK VE BÜYÜKBABALIK Bu yazıda babanın babası olan büyükbabanın erkek torunun iç dünyasındaki yeri değerlendirilmiştir.

Devamı...

WİNNİCOTT’TA BÜYÜSEL DÜŞÜNCE, OYUN VE GEÇİŞ NESNESİ

WİNNİCOTT’TA BÜYÜSEL DÜŞÜNCE, OYUN VE GEÇİŞ NESNESİ Annenin, bebeğine bakarken bebeğinde yarattığı yanılsama ve bu yanılsamanın daha sonra yavaş yavaş bozulması Winnicott’ın üzerinde durduğu önemli gelişimsel süreçlerdendir.

Devamı...

NESNE OLARAK KENDİLİK

NESNE OLARAK KENDİLİK Kişinin, kendisiyle bir nesne olarak ilişkiye girmesi bazen gelişim bazen patoloji yaratan bir ilişki biçimidir. Bu makalede bu tür ilişkilerin farklı yönlerini irdelenmiştir.

Devamı...

İŞLEMSEL DÜŞÜNCE (OPERATIONAL THINKING)

İŞLEMSEL DÜŞÜNCE (OPERATIONAL THINKING) İşlemsel düşünce; sadece güncel olan, düşlemsel dünya ile bağını kesmiş, sembolleştirmeden uzak düşünme biçimidir.

Devamı...