• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

HİSTERİK KİŞİLİK YAPISI

HİSTERİK KİŞİLİK YAPISI

Histerik kişilik yapısındaki kişiler duygularını yoğun yaşayan, anlattıklarını dramatize eden, ilgi çekici kişilerdir. Zihinleri cinsellikle ilgili konularla uğraşır. Bedenlerine önem veririler. İlgi çekerek ve cinselliklerini öne çıkartarak güç ve konum elde etmeye çalışırlar. Telkin edilmeye yatkındırlar. Psikolojik açıdan kolay gerilerler.

Histerik kişilik kadınlara özgü bir durum değildir. Ama kadınlar kendi bedenleri ile ve anneler çocuklarının bedenleri ile erkeklerden daha çok ilgilendikleri için bedensel ifadeleri kullanmaya ve anlamaya daha yatkındırlar. Diğer yandan histeriyi kadınlara atmak ve erkekleri muaf tutmak kendindekini inkar ve yansıtma ile ortaya çıkan histerik bir savunmadır. Histeri eşcinsellerde de görülür. Özellikle eşcinselliğin ifadesinin ketlendiği topluluklarda eşcinsellik histerik bir biçim alabilir.

Sezgileri ve empati güçleri etkileyicidir. Çaresizliği ve yardım arayışını çabuk fark ederler. Bu yönleri ile iyi birer anne veya öğretmen olurlar. Ayrıştırma ve sınırlandırma sorunları empati, sempati ve yanstımalı özdeşim arasında geçişlere neden olarak dikkatlerini kolaylıkla dağıtabilir. Derin anlayış bir anda yüzeysel bir hal alıp safllığa dönüşebilir.

Sezgileri ve coşkuları girdikleri ortama neşe katmalarını sağlar. Işıltılı halleri canlılık verirken ilgiyi üstlerine hızla çekerler. Dramatize etme yetenekleri sayesinde iyi birer tiyatrocu, dansçı olurlar. Sunum gerektiren mesleklerde başarılı olurlar. Sıcak ve enerjik halleri ile ilişkileri kolaylıkla başlatırlar, sosyaldirler. Duygusal açıdan hassastırlar, duygusal ifadeleri güçlüdür.