• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

HİSTERİK NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI

HİSTERİK NEVROZDA ÜSTBENLİK SORUNLARI

Üstbenlik ensest yasağını oturtamamış, sorunu disosiye ederek görmezden gelmiştir. Böyle bir çözüm sınır koyma ve bastırma gücünü ellerinden alır. Üstbenlik aşırı bağışlayıcı ve hoşgörülüdür. Aşırı hoşgörü aynı yanlışları tekrarlamalarına neden olur. Yanlışlar önemsenmeyip görmezden gelinince yanlışlarından ders çıkartamazlar. Sözünü tutmamak, randevuya gelmemek, gecikmek, gevşek davranmak, ciddiye almamak ilişkilerini ve psikoterapiyi sürdürmelerini güçleştirir. Yalan söylemelerini kolaylaştırır. Yalanları belli olur, kolaylıkla ortaya çıkar.

Yanlışları ve sorunları görmezden gelmek olayların sonuçlarını hesaplamalarını engeller. Hesapsızlığın kötü sonuçları ile yadsıma ile başa çıkınca düşünme işlevi bozulur. Bu durum histeriklere bir saflık ve aptallık hali verir. Bu sorun psikoterapi ile çözümlenirse yaşamlarında daha derinlemesine düşünen ve yanlışlarından kurtulan insanlar haline gelirler.

İdeal olan sürekli mutluluk, coşku ve güzelliktir. Tüm yetilerini bunlara ulaşmada kullanırlar. Bulundukları ortama bir mutluluk ve güzellik katma yetenekleri gelişir. İyi birer sanatçı, modacı ya da oyuncu olabilirler. Mutluluğu ve güzelliği kaybetme ihtimali onları endişelendirir. Yaşlanmaya, üzüntüye ve sakinliğe katlanmakta zorlanabilirler.

Güzellik ve mutluluk cinselleştirilerek güç elde etme aracına dönüşür. Bu çaba, temelde cinsiyetinin yetersizliğine ve güçsüzlüğüne inanmasından gelir. Ödipal dönemde hemcins ebeveynle ilgili rekabet sorunları ve çatışmalar kastre edilmiş, güçsüz ve zedelenebilir hissettirir. Bu sorunlar kendi cinsiyetini yargılayan ve korkutan bir üstbenlik gelişmesine neden olmuştur.