• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

GÖÇ; ÇOCUK- ERGENDE RUHSAL HASTALIKLAR

GÖÇ; ÇOCUK- ERGENDE RUHSAL HASTALIKLAR

A.B.D’de  18  yaş altındaki popülasyonun  % 20’ si gibi bir oranınının göç yaşamış bireylerden oluştuğu ve bu bireylerin büyük bir kısmında  A.B.D’ye yerleştikten sonra  yıllar içersinde sosyal izolasyonunun olduğu;  anksiyete ve depresyon bulguları  görüldüğü saptanmıştır. A.B.D’de  göç yaşayan bireyler içersinde  yapılan çalışmalarda  göç yaşayan bireylerin geldikleri yerde gelinen yere oranla daha fazla suicid davranışında  ve madde kullanımında bulundukları görülmüştür.

                  Yapılan bir diğer çalışmada ise göç yaşayan bireylerde şiddete maruz kalma; Posttravmatik Stres Bozukluğu ve Depresif bulgularında genel popülasyona göre daha yoğun olduğunu göstermektedir. Dış göç yaşayan İran’lı bir grupla yapılan çalışmada ise İsveçli çocukların birbirine karşı şiddet kullanma oranı %8,5 iken İran’lı çocuklara karşı %41 olarak bulunmuştur.

                    Ülkemizde göç yaşayan çocuk ve ergenlerde  yapılan çalışmalarda ise; göç yaşayan grubun alkol ve madde kullanımının, anksiyete düzeylerinin yerleşik gruba oranla daha fazla olduğu saptanmıştır. Güneydoğu kökenli olup iç göç yaşayan ergenlerle yapılan çalışmalarda ise kontrol grubuyla iç göç yaşayan grup arasında  benlik saygısı, yaşam doyumu, anksiyete ve depresyon  açısından farklılık olduğu saptanmıştır. Ülkemizde  güvenlik nedeniyle zorunlu iç  göçe maruz kalanlar arasında yapılan çalışmalarda Travma Sonrası Stres Bozukluğunun ve depresif tablonun  hem erişkin grupta hem de ergen grupta kontrollere oranla daha fazla olduğu saptanmış.             

                    İngiltere’de öğrenciler arasında  göç yaşamış ergenlerle ilgili yapılan bir çalışmada İngiliz öğrencilerin %14’ünde , İran’lı ve Nijeryalı öğrencilerde %28’inde  psikolojik problem  olduğu saptanmıştır. İngiliz öğrencilerle ; Türk ve Mısır’lı öğrenciler karşılaştırıldığında bu oran %14’e %22 bulunmuştur.Göç yaşayan öğrenciler arasında psikolojik sıkıntıların bu kadar yoğun olması  nedeniyle Still buna “ Yabancı Öğrenci Sendromu “ adı vermiştir. Bu tablo  nonspesifik fiziksel şikayetlerin olduğu pasif ,çekingen ve karmaşık  bir kişilik  yapısı olarak karakterize edilmiştir. Aynı çalışmada kültürel uzaklığın oranıyla semptomların ve sağlık kurumlarına başvuru oranını  pozitif olarak etkilediği saptanmıştır. 

                 A.B.D’de yapılan bir çalışmada Orta Amerika’dan gelen ve göç yaşayan ergenler üzerinde bakılan depresyon ve suicid  fikirleri dört ergenden birinde bulunmuş; iç göç yaşamanın suicid riskini arttırdığı saptanmıştır. İsrail’de yapılan bir çalışmada da  ergenlerin göç nedeniyle eski toplumsal statüsünden daha aşağıda yer aldığı zaman benlik saygısının ve kendine güvenin belirgin oranda gerilediği saptanmıştır.

 

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Oytun Hastürk