• PSİKANALİZE GİRİŞ

  • KENDİLİK VE NESNE
    İLİŞKİLERİ

  • PSİKANALİZ

  • PSİKANALİTİK
    PSİKOTERAPİLER

  • PSİKANALİZLE
    SANAT-I-YORUM

OBSESİF KİŞİLİK YAPISI

OBSESİF KİŞİLİK  YAPISI

Freud; takıntılı kişilerin aşırı düzenlilik, cimrilik ve inatçılıklarını vurgulamıştır. Bu özellikler rahatsızlığa dönüşmediğinde düzenlilik, tutumluluk ve kararlılık olarak görülürler. Temizlik, dakiklik, mantıklılık, çalışkanlık, titizlik ve mükemmeliyetçilik takıntılı kişiliklerin diğer önde gelen özellikleridir.

Bu  kişilik özelliklerinin baskınlığından bilinçdışındaki; pislik, düzensizlik, yanlış ya da bozuk olma, kontrolü kaybetme ve haksızlık yapma ile ilgili korkuların şiddeti ve elde olanı yitirme kaygıları sorumludur. Bu duyguları boşaltma yolu bulunamaz. Aynı anda pisliğe, düzensizliğe, hatalara yapılan bir libidinal yatırım vardır. Bunlarla ilgilenmekten ve uğraşmaktan bilinçli olmayan biçimde haz alırlar. Olumsuzluklardan kaçınmaz, üstüne giderler. Bir ekibin içinde olduklarında ekibi çalışmaya ve düzene güdülerler.

Başarılı bankacılar, hakimler, öğretim üyeleri, mühendisler, doktorlar, bilim ve din adamları olurlar. Medeniyetin gelişmesinde önemli rolleri olmuştur, işkoliktirler. Neden-sonuç ilişkilerini iyi kurduklarından, çalışmayı sevdiklerinden ve inatla sürdürdüklerinden mantık ve detaylı çalışma isteyen her işte başarılı olabilirler. Biriktirme huyları ile iyi birer koleksiyoncu, müzeci ya da kütüphaneci olurlar. Temizlik ve düzen isteyen işlerde iyilerdir.

Kişilik özellikleri, kişiler arası  ilişkileri sağlamlaştıran, güven aşılayan ve inancı pekiştiren bir görünümdedir. Devamlılık, yolundan sapmama, sorumluluk bilinci, ele alınan işi en iyi biçimde bitirme, verdiği sözden caymama onları güvenilir birer yardımcı ve vefalı birer arkadaş yapar. İnatçılığı ya da ayrıntılara dikkat etmeyi yararlarına kullanabilirler. İnatçılık; görüşlerinde, düşüncelerinde ve yaptıkları diğer işlerde süreklilik ve başarı sağlayabilir. Ölçülü bir düzen, aşırıya kaçmayan bir temizlik, hazzı engellemeyen bir tutumluluk onları başkaları tarafından aranan kişiler konumuna getirebilieceği gibi güvenli bir yaşamları olmasını da sağlar. Takıntılı kişilik yapısına sahip bir kurum başkanı, işlerin düzenli ve eksiksiz yürüyeceğinin, haksızlık yapılmayacağının güvencesidir.